pátek 27. ledna 2017

Přednáška o kardiostimulátorech a defibrilátorech

Dne 18. 1. 2017 byla připravena pro naši třídu E4.A se zaměřením na lékařské přístroje přednáška o kardiostimulátorech a defibrilátorech. Přednášející přijel až z Kladna z ČVUT, byl velmi energický a skvěle vysvětloval. Nejprve jsme si teoreticky probrali funkci a přitom přístroje kolovaly po třídě. Viděli jsme starší i moderní typy.


Po teoretické části byl prostor pro dotazy, bylo jich poměrně dost. A pak jsme se dostali k očekávaným pokusům. Nejprve pokusy prováděl přednášející z Kladna, ale pak přišla řada i na nás, pod dozorem profesorů jsme pokusy prováděli my studenti. Nejzajímavější bylo určitě připojení vajíčka na elektrody defibrilátoru. Provedli jsme výpočet a z něj vyplynulo, že by se vajíčko mělo ohřát pouze o 10 °C. Proto jsme byli velmi překvapeni, když se vajíčko po nabití elektrod a následném spuštění rozletělo. Věděli jsme, že se vajíčko uvnitř bude rozpínat, ale nevzali jsme v úvahu, že impulz nepůjde po celé ploše, nýbrž nejkratší cestou, a tak došlo k poškození skořápky v místě elektrod. Vše jsme si objasnili, ale čas se bohužel nachýlil a musel jsme jít domů.



Přednášku bych hodnotil velmi pozitivně a myslím si, že by takových akcí mělo být mnohem více. Bylo to velmi příjemné zpestření klasické výuky.

Adam Buk, E4.A

středa 18. ledna 2017

Soutěž Finanční gramotnost – školní kolo

Dne 19. 12. 2016 se žáci tříd  E3.A, L3.D, I4.B, I4.C a L4.D zúčastnili školního kola ekonomické soutěže Finanční gramotnost. Test obsahoval 19 otázek.  Otázky byly generovány náhodně z celkové databáze. U každé z otázek žáci vybírali právě jednu správnou odpověď. Otázky byly zaměřeny na ekonomiku, právo, sociální sítě a jednoduché výpočty týkající se rodinného rozpočtu. Na vyplnění testu bylo 30 minut.



Do okresního kola postoupili s počtem 17 bodů:
  1. místo Štěpán Lammel E3.A,
  2. místo David Blažek L4.D
  3. místo Jakub Kunčar I4.C.

Náhradníci s počtem 16 bodů jsou následující: Ondřej Fučík E3.A, Tomáš Urban L4.D a Petr Havlíček I4.C. Okresní kolo proběhne v termínu od 16. 1. 2017 do 17. 2. 2017.

Kateřina Vospálková

čtvrtek 12. ledna 2017

Zabít Johnnyho Glendenninga

Černá komedie ze současného Skotska do města Glasgow. Místní mafián se rozhodne zbavit svého obchodního partnera. Tento, podle něj, snadný úkol svěří svým dvěma poskokům. Jim se ovšem, za pomoci přítelkyně jednoho z nich a dalšího naštvaného gangstera, zadaný úkol poněkud vymkne kontrole. Když už to vypadá na „šťastné a zdárné“ ukončení úkolu, objeví se již zmiňovaný naštvaný gangster a hra nabere „vražedné obrátky“. Přežije pouze jeden z poskoků a jeho přítelkyně, jež právě rodí.



Dle mého názoru jde o velice vtipnou a zajímavou hru. Vulgarismy zde padají prakticky v každé větě a tak se nemůžeme divit, že se hra shledala s velikým úspěchem nejen u žactva naší školy. Zaujme též pyrotechnickými efekty. Ke hře bych měl snad jen jedinou výtku: Příběh byl uspořádán nesmírně chaoticky. Měl dvě části rozdělené přestávkou, přičemž byla nejprve k vidění část, která v příběhu pasovala tak nějak doprostřed. Po přestávce byla odehrána druhá část, která byla v příběhu zasazena na úplný začátek a konec. Toto bych považoval za veliké mínus. Bylo pro mě složité orientovat se v ději.

Hru i tak hodnotím velice kladně. Rozhodně bych všem doporučil jít se na ni podívat.

Jan Körbler, I3.C

Divadelní představení, na kterém jsme byli před Vánocemi, pojednávalo o zážitcích několika gangsterů a jejich blízkých.



Příběh je podán retrospektivně, na konci se zase dostaneme tam, kde začínal. Zároveň je zde více pohledů na celý děj. Příběh byl vcelku zajímavý a nápad s retrospektivou tomu jenom pomohl. Vulgární mluva a celá tématika nám byla rozhodně bližší než některá díla z minulého tisíciletí. Co se týče efektů, asi není co vytknout. Zvukové efekty byly občas ale až příliš reálné. Poprvé, když to nikdo nečekal, následoval zřetelný údiv publika nad výstřelem jedné z hlavních postav. Ve hře byl svérázný humor, který pochopil asi každý, kdo není úplný suchar.

Hra celkem trvala něco přes dvě hodiny. Byla to jedna z nejlepších divadelních her, na kterých jsem kdy byl.

Jiří Kopr, I3.C

Úžlabinský balkón ve Švandově divadle... :-)

úterý 10. ledna 2017

Exkurze s úsměvem

V pátek 9. prosince jsme se třídou byli v Národní technické knihovně. Nachází se v Praze 6 u stanice metra Dejvická.

Na začátku k nám přišel vousatý mladý instruktor, který nás měl po knihovně provést. Říkal nám spoustu zajímavých věcí, proč a jak byla knihovna postavena, navržena. Je oválného tvaru – to kvůli nárazům větru.


Mě nejvíce zaujala část, kdy jsme prošli turniketem do prvního patra. První, co mě uhodilo do očí, byly krásné a vtipné piktogramy, které zdobí stěny kolem dokola celé budovy. Zaujaly mě i malé detaily. Zajímavé bylo nasměrování světel ke středu budovy, nebo třeba technické popisky nad výtahy. Také mě udivilo obrovské ticho, které panuje v každém patře.


Na závěr jsem se rozhodl, že si pořídím průkazku.

Vít Netík, I1.C


Ačkoli povídání našeho průvodce bylo zajímavé, velký úspěch měly informační kiosky, nově využívané jako herní konzole v retro stylu. Bylo to prima zakončení exkurze s úsměvem.


Tomáš Tenkrát, I1.C


Národní technická knihovna byla otevřena v roce 2009 a nahradila předchozí knihovnu na Mariánském náměstí. V dnešní době se nachází v Dejvicích obklopena fakultami ČVUT. Knihovna má oválný půdorys a několik vchodů. Spodní patro je přístupné veřejnosti, do dalších pater je již potřeba mít průkazku. Nadzemní část má 6 pater, z čehož dvě jsou takzvané klidové zóny. Obsahuje asi 400 tisíc svazků. Přes milion dalších je uchováno v jednom ze tří podzemních pater.



Celá budova má zajímavý industriální design, díky němuž je vidět veškerá elektroinstalace, a je také snazší představit si a pochopit, jak byla postavena. Na podlahách je zobrazeno zatížení jednotlivých zón a na mnoha místech jsou uvedeny technické údaje. To nás velmi zaujalo.

Erik Zeiner, L1.E

pátek 6. ledna 2017

Krajské kolo Olympiády v Mezinárodní dámě

pátek 9. 12. 2016 proběhlo ve strašnickém Domě dětí a mládeže krajské kolo Olympiády v Mezinárodní dámě pro Prahu a Středočeský kraj. Z naší školy se účastnili čtyři nejúspěšnější hráči školního turnaje: David Blažek, Daniel Fegler, Jakub Hlaváček a Daniel Šmíd. Turnaj probíhal hladce a podle očekávání  byla Úžlabina po prvním kole bez ztráty bodu.

V dalších kolech, kdy jsou již losem vybráni soupeři  podobné hráčské úrovně, jsem se  ke stolu s nejnižšími čísly (tam hrají hráči s nejvíce body) dostal pouze já. S konečným výsledkem 9 bodů (4 výhry, 1 remíza, jedna prohra) jsem obsadil v kategorii Juniorů (do 19 let) krásné 1. místo. Na 2. místě se umístili Daniel Fegler,  3.  místo obsadil Jakub Hlaváček a na  4. Místě se umístil Daniel Šmíd.


Všichni hráči z Úžlabiny postupují do celostátního finále soutěže, které se bude konat 17. 2. 2017 v Domě UM Strašnice.  Doufám, že náš úspěch zopakujeme i na celostátní úrovni.

Odkaz na výsledkovou listinu:


David Blažek, L4.D