čtvrtek 13. července 2017

Týden vědy

Po registraci s Vojtou Böhmem u Ing. Vojtěcha Svobody, CSc. jsme obdrželi naši týdenní agendu. Díky ní jsme věděli, kde v kolik být a co se kde a kdy koná. V pondělí jsme začali pracovat na našem projektu. Ráno jsme se sešli s naším supervizorem a s naší kolegyní Miriam Horálkovou. Náš lektor nás seznámil s teorií projektu, který se týkal akustiky a základních experimentů týkajících se právě vzruchem molekul v daném prostředí. Odpoledne jsme pracovali celkem na třech experimentech, díky kterým jsme ověřili emperický vzorec rychlosti zvuku ve vzduchu a ověřovali jsme principy stojatého vlnění na struně.

V úterý jsme výsledky vykreslovali pomocí softwaru GNUplot, který umožňoval funkce filtrovat dle určeného parametru a díky tomu zjistit přímo hledanou veličinu. Ve středu následovala přednáška o historii využití jádra – od rodu Curie, přes Jáchymov až po budoucí jaderné reaktory 4. generace. Odpoledne následovala prohlídka Národního technického muzea. Ve čtvrtek byly na programu konference. Celkem bylo prezentováno přes 30 projektů ve dvou aulách. Každá prezentace trvala 15 minut a poté byl prostor pro dotazy k dané problematice. Čtvrteční pozdní večer nabízel zajímavý dobrovolný program: raut, kasíno, sázky a doprovodný program. V pátek dopoledne následovala druhá část prezentací a v poledne jsme se všichni po závěrečném proslovu rozloučili.

Oba s Vojtou jsme rádi, že jsme se mohli této akce zúčastnit. Následuje podrobný popis experimentů publikovaný ve sborníku, celý sborník příspěvků lze najít na této adrese.

Michal Zelený, L3.D





Žádné komentáře:

Okomentovat