čtvrtek 22. června 2017

Finále soutěže Rozpočti si to!

V pondělí 13. června 2017 se tým z naší školy zúčastnil finálového kola soutěže „Rozpočti si to!. Už jen to, že jsme se coby „průmyslovka“ dostali mezi nejlepších deset soutěžících škol, je skvělé. V týmu PINKIES byla Michaela Strnadová, Hana Kroupová, Lenka Kroupová a Dominik Kadera spolu s doprovodem, podporou a vedoucí týmu paní profesorkou Kateřinou Vospálkovou.


Krátce před desátou hodinou jsme se sešli na zastávce tramvaje Vodičkova a vyrazili do stejnojmenné základní školy vstříc dalšímu dobrodružství. Nejprve organizátoři shrnuli průběh takzvané online části, které jsme se účastnili v posledních měsících. Potom nám vysvětlili, o co vlastně ve finále půjde a že tato část hry bude již nesoutěžní.



Finálová hra se týkala burzy. V celkem šesti kolech jsme se rozhodovali, do kterého odvětví trhu budeme investovat. Zda nám například vynesou více státní dluhopisy nebo telekomunikace. Před každým kolem nám byly přečteny fiktivní zprávy ze světa, podle kterých jsme měli odhadnout, které akcie půjdou nahoru a které naopak klesnou. Bylo to zajímavé, protože jsme museli různě taktizovat, přemýšlet jak rozložit investice, něco dávat na jistotu a občas riskovat. Ze startovního kapitálu 100 milionů korun se nám povedlo po šesti kolech získat více než dvojnásobek, přesněji 200 milionů korun. Byli jsme spokojeni.



V celkovém pořadí jsme se umístili na šestém místě a pak jsme si za vydělané” peníze mohli „nakoupit“ odměny, které pro nás byly připraveny. Ze soutěže jsme si ale kromě těchto odměn odnesli také spoustu zážitků a nových zkušeností a shodli jsme se, že bychom si to mohli příští rok ještě jednou zopakovat.

Kateřina Vospálková a Dominik Kadera

Žádné komentáře:

Okomentovat