pondělí 5. prosince 2016

What’s New in AEROSPACE

Ve středu 30. listopadu proběhla přednáška na Masarykových kolejích, která byla pořádána ČVUT. Ještě před začátkem přednášky, která se skládala ze sedmi prezentací, jsme si v sále mohli prohlédnout plakáty a výrobky z různých fakult. Byly zde k vidění například některé díly k ultra lehkému letadlu UL-39 ALBI nebo opravdu velký dron s padákovým záchranným systémem vyvíjeným v Brně.

Prezentace začaly v 9:00. První k nám mluvila paní Alena Zíková, která nám poutavě popsala, jaké to bylo začínat létat s jednovrtulovými letadly v USA, jak se dostala až do American Airlines, kde létala s velkými dopravními letadly, i její nejrůznější zážitky z pilotáže.

V další prezentaci jsme se dozvěděli něco o problematice nadzvukového létaní, což zahrnovalo vysvětlení Machova čísla, rázové vlny, či šíření zvuku v různých nadmořských výškách.

Poté nám pan Milan Halousek ze Czech Space Office představil svou práci, která spočívá v informování veřejnosti o kosmonautice a motivace mládeži k ní. Právě díky snaze České vesmírné kanceláře se v roce 2011 podíval legendární Krteček na Mezinárodní vesmírnou stanici spolu s astronautem Andrewem Feustelem na palubě raketoplánu Endevour. Krtečkův návrat na ISS se již připravuje a to dokonce už v roce 2018.

Další prezentace byla také od pana Halouska. Ta nás uvedla do tématu “Současnost a budoucnost vesmírných stanic”. Zaujalo nás, že chce NASA předat starost o ISS soukromým firmám a sama postavit další vesmírnou stanici za oběžnou drahou měsíce. Jak jsme se však dozvěděli, nebude to vůbec jednoduché a je třeba překonat ještě spoustu výzev.

Po skončení této prezentace nám pan Jan Roháč z katedry měření ještě krátce představil nový studijní obor na ČVUT nazvaný Avionika. Pak již následovala 15 minutová pauza na občerstvení či otázky ohledně vystavených projektů.

Po občerstvení nás čekala prezentace od pana Jakuba Rozehnala ze Štefánikovy hvězdárny a Astronomického ústavu Univerzity Karlovy, pojednávající o planetě Merkur a jejích zvláštnostech, zajímavostech i jejím nesnadném průzkumu. Zajímavé bylo například to, že planeta je tvořena ze ⅘ železným jádrem a také to, že poblíž pólů jsou podivuhodné krátery, ve kterých se dokonce nachází led.


Celá přednáška byla zakončena prezentací o unikátním ultralehkém letadle ze strojní fakulty ČVUT v podání pana Roberta Theinera. Unikátnost UL-39 ALBI, jak byl tento letoun nazván podle podobnosti s Aero 39-L Albatros, spočívá v jeho konstrukci, která je kompletně vyrobená z kompozitních materiálů a uhlíkových vláken včetně dmychadla, které celý letoun pohání. Jelikož má svou konstrukci stavěnou jako proudový letoun, jedná se o jediný ultralight s takzvaným “jet feeling”. To znamená, že pilot si v ALBI připadá spíše jako v proudovém letounu, než jako v běžném ultralehkém letadle. Také nám bylo řečeno, že se již pracuje, na druhé verzi tohoto letounu. Celá přednáška byla nabitá spoustou informací, které byly velice zajímavé a my se již těšíme na další podobnou akci.

Richard Šimeček, E2.A

Žádné komentáře:

Okomentovat