pondělí 5. prosince 2016

ČRA IoT Hackathon

Dne 25. 11. 2016 proběhla soutěž Hackathon, kterou pořádaly České Radiokomunikace. Účelem soutěže bylo vytvořit ve skupině 3–5 lidí co nejzajímavější a funkční prototyp zařízení (čidla) komunikujícího v síti LoRa. K dispozici byl veškerý potřebný hardware, od modulových systémů až po nejrůznější čidla. Mezi hlavní ceny soutěže patřila finanční odměna 15 000 Kč, licence antiviru ESET nebo externí powerbanka.

Soutěž nás zaujala, a tak jsme se jí rozhodli, pod jménem KeepCUBE, zúčastnit. Náš tým se skládal z Dominika Dosoudila (I4.B), Marka Šefla (I4.C), Narka Vardanjana (I4.B), Ondreje Telky (E2.A) a Václava Krále (I4.B). Proč KeepCUBE? To proto, že přesně tento tým pracuje na stejnojmenném open-source projektu chytré domácnosti.

Na místo konání jsme dorazili kolem deváté hodiny a následně jsme se i zaregistrovali. Dost nás zarazil nejen počet ostatních soutěžících (bylo tu celkem 20 týmů), ale i jejich průměrný věk (ten se pohyboval kolem 30 let). Byli jsme tam znatelně nejmladší. Bylo nám jasné, že budeme outsideři, kteří dokáží jenom překvapit.


Našli jsme si prázdný stůl, kde jsme si vybalili naše notebooky a poté jsme šli omrknout to, co nás na celé místnosti zaujalo nejvíce – stůl s občerstvením. Po rychlé svačině následovala prezentace ČRA, kde jsme byli seznámeni se sítí LoRa a následně i s pravidly soutěže. Prezentace skončila a my jsme mohli začít pracovat na našem projektu.


Projekt jsme nazvali Garbage Collector – jednalo se o systém, který pozná, jestli je popelnice na odpadky plná, a následně pomocí LoRa sítě zobrazí její stav na Google mapách. Na nich se pak ukáže nejlepší a nejkratší cesta pro popeláře, kteří plné popelnice vyvezou – nemusí tudíž jezdit na místa, kde jsou prázdné popelnice a ušetří za náklady na palivo.


Po osmi hodinách mělo začít prezentování hotových prací a nakonec i vyhodnocení. Konkurence byla obrovská a my jsme byli smíření s tím, že si ze soutěže odneseme nejen zkušenost, ale i plné žaludky. Jen na hlavní ceny asi budeme muset zapomenout. Vyhlašování začalo, konkrétně třetím místem a shodou okolností hned zaznělo jméno našeho týmu – byli jsme dost překvapení, protože takový úspěch jsme opravdu nečekali. Převzali jsme naše ceny a pomalu jsme se začali sbalovat.


Sečteno podtrženo, třetí místo, pořádný zážitek a mnoho nových zkušeností – všichni jsme byli spokojení s naším výsledkem a celkově se soutěží, která byla dobře organizována. Kdo ví, třeba se jednou zúčastníme i dalšího ročníku...

Tým KeepCUBE

Žádné komentáře:

Okomentovat