středa 23. listopadu 2016

Výlet do Nymburka

Je říjnové ráno a nacházíme se před pokladnami na pražském Hlavním nádraží. Blíží se 8:00 a poslední opozdilci přichází na místo srazu. Tímto začíná náš výlet do města Nymburk, města spojeného se slavným spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Paní profesorka zjišťuje, kolik lidí je na místě a jde koupit jízdenky na vlak. Následně se přesouváme na nástupiště, kde již stojí vlak, kterým máme odjíždět. Nastupujeme do vlaku a hledáme místa v kupé, kam se usadíme. Přesně v 8:11 vyjíždí vlak z nádraží.

Asi po 40 minutách poklidné jízdy vystupujeme na nádraží v Nymburce. Počasí je typicky podzimní, ale bez deště. Hned po příjezdu se volným krokem přesouváme do místního muzea. Zde jsme pracovnicemi mile přivítáni, a usedáme v prostorách muzea. Následuje prezentace o životě a díle Bohumila Hrabala, zejména v souvislosti s městem Nymburk. Po prezentaci a krátkém dokumentárním filmu si jdeme prohlédnout malou, nicméně velmi zajímavou expozici o městě a Bohumilu Hrabalovi.


Když máme všechno prohlédnuté, opouštíme muzeum a vydáváme se s naší průvodkyní do bývalé synagogy, kde se nachází další expozice muzea, tentokrát o historii Nymburka. Další zastávkou je ukázka základů bývalé sladovny. Odtud se přesouváme směrem k nymburskému pivovaru, spjatému s Hrabalovým životem. Po příchodu k pivovaru nám paní profesorka domlouvá rychlou návštěvu areálu, za účelem prohlédnutí pamětní desky věnované panu Hrabalovi. Cestou přes vrátnici většina naší třídy obdivuje takzvané píchačky, které se v dnešní době již moc nevidí.

Tímto se náš výlet chýlí téměř ke konci. Jen cestou na vlakové nádraží, máme rozchod, za účelem rychlého oběda.

Poté se přesouváme směrem k nádraží, kde zjišťujeme, že náš vlak má asi 10 minut zpoždění. Cesta zpátky probíhá opět bez problémů a končí na Hlavní nádraží.

Luděk Kolanda, L4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat