úterý 21. června 2016

Exkurze do továrny TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile)

Dne 16. 6. 2016 jsme se autobusem vydali spolu se třídou I1.C na exkurzi do automobilky TPCA, která se nachází u města Kolín, takže jsme nejeli dlouho. Museli jsme mít kalhoty s dlouhými nohavicemi a trička s dlouhými rukávy kvůli prohlídce svařovny (což samozřejmě je jen část továrny).

Na místě na nás již čekali naši dva průvodci. Ti nás nejdříve usadili do většího sálu s projektorem a promítli nám film se základními informacemi o tom, kdy a jak se továrna stavěla, jak se auta přesně vyrábí, kdo továrnu vlastní a jiné velice zajímavé informace ohledně automobilů zde vyráběných.




Poté nastala samotná prohlídka. Museli jsme si vzít přilbu, ochranné brýle a sluchátka. Sluchátka proto, neboť jsme při prohlídce jeli v jakýchsi podlouhlých „vláčcích“ a v továrně bylo hodně hluku, takže průvodci k nám museli mluvit přes mikrofon.

Na těchto vláčcích jsme projeli pouze svařovnou a finální montáží. Do lakovny jsme se nedostali. Tam se totiž nesmí dostat jediný vlásek, nebo by se lak na automobilu velice znehodnotil. Také se v továrně (kromě místnosti s projektorem) nesmělo fotit.

Bylo nádherné vidět, jak při výrobě aut spolupracují lidé a stroje. Výroba je tak efektivní a rychlá, že přibližně každou minutu vyjede z výrobní linky jedno nové auto. Auta vyrobená zde v TPCA se prodávají samozřejmě také v České republice, ale hlavními odběrateli jsou západní státy jako Velká Británie, Německo, Itálie apod.

Ke konci prohlídky jsme se opět sešli v promítacím sále, kde byl prostor pro dotazy. Dozvěděli jsme se informace o pracovních pozicích, o platech zaměstnanců atd. K mému údivu jsem zjistil, že k nástupu není potřeba žádné odborné vzdělání, jenom ukončená základní škola. Plat sice nepatří k nejvyšším, ale vzhledem k různým benefitům vidím plat jako více než dostačující. Sice bych tam pracoval nerad, ale lidem, kteří jsou zruční a nemohou si najít práci, bych toto vřele doporučil.



Exkurze se mi velice líbila a rozhodně doporučuji i ostatním třídám, aby do TPCA někdy zajely. Je vážně velký zážitek vidět robotické ruce svařovat po celém autě nebo vidět zaměstnance montovat dveře, motor a jiné součásti v takové rychlosti.


Petr Nahodil, I1.B

Žádné komentáře:

Okomentovat