čtvrtek 21. dubna 2016

Náboj 2016

Náboj 2016 z pohledu juniorů

V pátek 15. dubna jsme byli vybráni profesorkou Lacinovou k repezentaci školy v soutěži Náboj. Tato matematciká soutěž je kromě jiného zajímavá také tím, že se nekoná pouze na jednom místě, ale celkem na 12 místech v šesti státech. Účastní se například i Polsko, Slovensko nebo Německo. Soutěž probíhá na všech místech ve stejnou dobu a to v celkém čase dvě hodiny. Na soutěž jsme samozřejmě přišli všichni vyspalí a plní energie. Odměnou za absolvování cesty na Vyšehrad do Kongersového centra, kde se soutěž konala, nám byla bageta a láhev vody. Když se začalo soutěžit, bylo hned jasné, že proti některým výběrovým gymnáziím, jejichž studenti byli schopni snad zabíjet kvůli tomu, aby příklad odevzdali o desetinu sekundy dříve, nemáme moc velké šance. O to více jsme si ale celou soutěž užili, pobavili se nad řešením některých příkladů a zároveň měli radost z toho, když se některému ze členů týmu podařilo příklad úspěšně vyřešit. I přes to, že jsme se zdaleka neumístili na předních pozicích nás soutěž bavila a užili jsme si jí. V juniorském týmu jsme byli v sestavě Dominik Kadera, Jan Skalička, Marek Tomčiak, Michal Zelený a Ondřej Štěpánek.

Dominik Kadera, L2.D

A takhle to vidí senioři

V pátek 15. 4. 2016 jsme se zúčastnili matematické soutěže Náboj. Náboj je soutěž pro pětičlenné týmy středoškoláků, které reprezentují své školy. Celá soutěž trvá 120 minut, během nichž se týmy snaží vyřešit co nejvíce úloh. V Náboji nejde o bezhlavou aplikaci již nabytých vědomostí, úlohy vyžadují jistou dávku invence a důvtipu.

Naši školu reprezentoval juniorský tým složený z prváků Jana Skaličky a Ondřeje Štěpánka a druháků Dominika Kadery, Marka Tomčiaka, a Michala Zeleného. Za seniorský tým bojovali samí lyceisti ve složení Vít Bednář a Luděk Kolanda z třetího ročníku a maturanti Jan Jukl, Dennis Ryšánek a jediná slečna – Lucie Vlčková. Na cestě nás doprovázela a podporovala paní profesorka Lacinová, která nás i výrazně motivovala k podání velkých výkonů.

Sešli jsme se již se značným předstihem v Kongresovém centru, kde se tento rok soutěž konala, jelikož prostory Matematicko-Fyzikální fakulty UK již nejsou dostačující pro stále rostoucí základnu soutěžích. Soutěžilo se i v Opavě a v dalších 6 zemích. V každé z obou kategorií soutěžilo v Praze 100 týmů. U našich soutěžních stolů nás přivítala hromádka šunkových baget a pití pro každého člena týmu. To byla hlavní motivace pro většinu z nás a díky tomu, jsme se sešli v tak hojném počtu.

Soutěžní úlohy nebyly jednoduché, ale za seniorský tým mohu říci, že díky týmové spolupráci, logickému myšlení a kvalifikovanému odhadu jsme vyřešili poměrně velké množství úloh a splnili si cíl, kterým bylo porazit všechny ostatní průmyslové školy. To se nám povedlo a umístili jsme se s 24 vyřešenými úlohy na 24. místě ze 128 v ČR. V mezinárodním srovnání jsme dosáhli 81. místa z 336. Juniorský tým se s 19 body umístil v rámci ČR na 108. místě ze 133 a na 306. místě ze 414 v mezinárodním srovnání.

Na stupně vítězů jsme sice nedosáhli a nezískali hodnotné ceny sponzorů, ale pěkně jsme si zasoutěžili a najedli se. Do příštího ročníku soutěže přejeme štěstí našim nástupcům.

Jan Jukl, L4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat