úterý 1. března 2016

Divadelní představení aneb Jak nás chytla Bílá nemoc

Začalo to srazem 10. 2. v 8:45 na stanici metra Kobylisy, kde na nás čekali naši učitelé. Šli jsme do Salesiánského divadla, které už mnozí známe z minulého školního roku. Obsadili jsme skoro celé divadlo - přízemí i balkón.

Představení začalo v 9 hodin, mnohé z nás určitě potěšilo, že na jevišti viděli mnohé známé tváře. Osobně preferuji profesionální herce, určitě to okoření představení s herci amatérskými či méně známými. Myslím, že to se líbilo nejen mně, ale i ostatním.

Štěpán Štampach, E3.A

Na tuto hru Karla Čapka jsme šli proto, abychom si trochu zpestřili hodiny českého jazyka a literatury. Je o nemoci, která se vyskytuje u osob starších 40 let a nedá se léčit. Její první příznaky jsou bílé skvrny na obličeji či na krku, potom následuje odumírání kůže a následně její odpadávání, což způsobuje nesnesitelný zápach.

Hlavní postavou je doktor s přezdívkou Dětina, který tvrdí, že má lék na bílou nemoc. Jmenuje se Galén a začne léčit v nemocnici svého bývalého profesora, ale chce léčit pouze chudé pacienty. Aby začal léčit bohaté, má požadavek: musí se přestat vyrábět zbraně a má být uzavřen mír. To všichni berou spíš jako vtip, až do doby, než tuto nemoc dostane i maršál, který válku vede. Ten nakonec slíbí uzavřít mír. Ale je pozdě – doktor je ušlapán davem před maršálovým palácem. Tento moment je na jevišti jen naznačen, a tak někteří z nás, kdo dílo ještě neprobírali v hodinách literatury, nepochopili, že hlavní hrdina umírá, a mysleli si, že je uvězněn. To jsme si pak ve škole vysvětlili.

Hra se mi zdála průměrná. Trochu nám vadilo světlo, které přímo oslňovalo diváky v hledišti.

Jakub Kučera, I1.C

Žádné komentáře:

Okomentovat