úterý 8. prosince 2015

Příběhy bezpráví – Měsíc filmu: Okupace 1968

V pátek 27. listopadu 2015 se v učebně 035 konala beseda na téma okupaci Československa roku 1968 vojsky Varšavské smlouvy. Naši školu tentokrát poctil návštěvou doktor Prokop Tomek, který k nám zavítal z Vojenského historického ústavu.

Beseda byla zahájena třemi krátkými dokumenty. Tyto snímky znázorňovaly rok 1968 jako nelítostnou okupaci agresora, a nikoliv bratrskou pomoc Sovětského svazu, jak naše rodiče učili ve školách.  Na letišti v Ruzyni přistávaly letouny Varšavské smlouvy, do centra Prahy každou minutu přijížděly desítky tanků a transportérů. Sovětští vojáci mnohdy nevěděli, kde se vůbec nachází, a často stříleli nevědomky do svých řad. Od Čechů se jim však pomoc nedostala, většina Čechů s okupací nesouhlasila a nespokojení občané dávali svůj nesouhlas najevo. Stavěli barikády, tankům typu T-55 ničili přídavné nádrže. Studenti vysokých škol vyhlásili stávku, aby podpořili studentské desatero. Toto desatero zahrnovalo především zrušení cenzury a podporu svobody tisku.

Po zhlédnutí dokumentů se ke slovu dostal Pan Prokop Tomek, který nám vyprávěl zajímavé poznatky z doby okupace i po ní. Vojáci byli zmatení, vyčerpaní, hladoví a často i později žádali o pomoc Čechy, kteří od nich kupovali naftu za směšné částky.

Beseda se i přes malý technický problém vydařila. Dokumenty o okupaci a informace od Pana Tomka nám přinesly mnoho nových poznatků.

Jiří Stárek, I2.C

Žádné komentáře:

Okomentovat