úterý 15. prosince 2015

Adventní zájezd Linz 2015

V pátek 4. prosince jsme se vypravili na zájezd na vánoční trhy do rakouského městečka Linec neboli Linz. Sraz u autobusu jsme měli ráno již v 6:15 tak, abychom mohli v 6:30 vyrazit. To se podařilo. Téměř všichni jsme k autobusu dorazili včas. Projeli jsme poloprázdnou ranní Prahou a vydali se nejprve po dálnici D1 až ke sjezdu na Benešov – České Budějovice – Linz. Tudy také vedla naše trasa. Chvílemi po silnici první třídy, chvílemi po dálnici jsme dorazili až na hranice s Rakouskem, kde jsme měli půl hodiny přestávku na občerstvení nebo toaletu. Celá cesta byla doprovázena dějepisným výkladem profesorky Hádkové a do Linze jsme dorazili někdy kolem desáté hodiny dopoledne.

Měli jsme nejprve společnou procházku starým městem, kdy jsme navštívili kostel a zámek. Poté jsme přešli přes starý most (Niebelungenbrücke) přes řeku Dunaj (Donau) a došli jsme k našemu hlavnímu cíli, Museu Ars Electronica. V tomto zajímavém muzeu, které spojuje vědu, umění a společnost, nás čekalo spousta zajímavých věcí. Většina z nich byla interaktivní a mohli jsme si je vyzkoušet na vlastní kůži. Třeba obrazovku, která nám virtuálně křivila prsty, telefon v podobě elektronické panenky vyjadřující emoce a spoustu dalšího. Mě osobně nejvíce zaujaly 3D tiskárny, protože se jim také věnuji, i když zdaleka ne v takovém měřítku, v jakém byly vystaveny ty v Linzi. Celá prohlídka byla zakončena projekcí v obrovském rozlišení 8K, což je pro představu osmkrát jemnější rozlišení než většina dnešních monitorů a televizí.

Po této prohlídce jsme dostali rozchod s tím, že se máme nejpozději v 17:00 dostat k autobusu, abychom do Prahy dojeli v nějakém rozumném čase. Jakožto fanoušek dopravy jsem přemluvil dva spolužáky, Dana a Vojtu, aby se se mnou projeli tramvají. Samozřejmě že jsme si koupili jízdenky. I to je pro „šotouše“ skvělý suvenýr. Potkali jsme zbytek naší třídní skupinky a společně jsme si dali oběd v McDonaldu. Zde se stala taková nemilá příhoda spolužákovi Jurovi, který dostal v objednaném BigMacu pouze jeden plátek masa místo dvou. Naštěstí milý personál mu bez připomínek zmíněný burger vyměnil za nový. Poté jsme se opět rozdělili na několik menších skupin a po čase jsme se různě potkávali a zase rozdělovali. Prošli jsme si vánoční trhy, staré město a několik obchodů v nákupních centrech v okolí. Dorazili jsme k autobusu zhruba v 16:45 a už jsme byli jedni z posledních, na koho se čekalo. Vyráželi jsme přesně v 17:00. Náš řidič pan Krištůfek je skvělý, a tak jsme měli možnost vystoupit na Opatově, ve Strašnicích nebo u školy. Protože bydlím na Chodově, využil jsem hned první možnost. Celkově bych zájezd zhodnotil velmi pozitivně, bylo to fajn zpestření prosincových školních dnů.

Celá fotogalerie je k dispozici na našem Facebooku.

Dominik Kadera, L2.D

Žádné komentáře:

Okomentovat