středa 27. května 2015

Národní památník na Vítkově

Zdroj: zpravy.idnes.cz
Jednoho slunečného dne, 13. května 2015, se sešly třídy L3.D a L2.D před Národním památníkem pod žižkovským koněm na Vítkově, aby si v dnešní uspěchané době užily trochu historie.

Doprovázela nás paní profesorka Hádková, která nejen velmi dobře učí, ale je i zapálená průvodkyně historií. V průběhu exkurze nás seznámila s celým památníkem. Mohutný kůň stojící na podstavci s Janem Žižkou z Trocnova byl vyroben ze 120 bronzových částí a 5000 šroubů. Socha byla odlita po osvobození a odhalena ve výroční den bitvy na Vítkově 14. července 1950. Autorem sochy je Bohumil Kafka.

Pod žižkovským koněm jsme navštívili dvě výstavy. Při vstupu na první výstavu se široká chodba dělila na dvě části. Na levé straně jsme mohli vidět jednu otevřenou místnost s hrobem neznámého vojína. Díky informační předloze, kterou nám půjčili, jsem se dozvěděla, že to byly uložené ostatky bojovníka z bitvy u Zborova. Sovětské úřady prý nedaly souhlas k převezení ostatků od Zborova, tak zde byl pohřben padlý voják z Podkarpatské Rusi. Na pravé straně byly vystavené evoluční tabulky historie.  Dále tam například byla vystavena prostřelená kovová helma nebo zlatá propisovací tužka, kterou byla podepsána květnová dohoda na konci druhé světové války. Než jsme odcházeli, všimli jsme si sloupu, který byl rozdělen zlatými pruhy s vyrytými názvy míst bojů s daty např. (Afghánistán 2002). Mezi zlatými pruhy byly vzorky půdy, které vojáci přivezli z různých míst bojových operací.

Po skončení prohlídky jsme se všichni přesunuli na druhou výstavu, která měla několik pater. Hned v první místnosti jsme se ocitli mezi různými barevnými mramorovými deskami s vystavenými exponáty. Dále následoval prostor s křížem a umělými deskami s velkými obrazy, např. osobnostmi, které se zúčastnily válek. Mezi různé zajímavosti patřily ukázky ze Sokola, spartakiád, Skauta, různé kroje, uniformy apod. Potom jsme šli do prvního patra, do obrovské dlouhé místnosti s červenými sedačkami a československou vlajkou. Zde jsme viděli i prezidentský salónek.

Jako bonbónek na závěr jsme mohli vyjít na střechu budovy a vidět a vyfotit si úžasný výhled na Prahu. Z tohoto místa to není až tak běžné, proto se nám to velmi líbilo.  Byl krásný den, nádherné počasí. Prohlídku jsme ukončili zhlédnutím místa, kde byla původně hrobka prvního dělnického prezidenta Klementa Gottwalda.

Touto návštěvou jsme získali nové poznatky. Bylo to zajímavé. Pokud máte rádi historii, neváhejte a přijďte si toto místo prohlédnout! Určitě se Vám zde bude líbit.

Veronika Baštová, L3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat