pondělí 30. března 2015

Navštívili jsme odborné laboratoře FEL ČVUT v Praze

Ve čtvrtek 26. února 2015 se vydala naše třída E3.A pod vedením prof. Fukátka na Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze Dejvicích. Zde jsme si měli prohlédnout odborné laboratoře na katedře fyziky, také nás čekaly odborné přednášky a praktické ukázky z oblasti fyziky, na ty jsme se těšili nejvíce. Přišli jsme sice s desetiminutovým zpožděním, ale v dobré náladě.

Na katedře fyziky nás přivítala paní Dr. Bláhová, rozdělila nás do dvou skupin po osmi a my jsme se vydali na jednotlivá stanoviště, kde jsme se střídali přibližně v hodinovém intervalu.

První skupina, ve které jsem byl i já, zamířila do odborné laboratoře, zda jsme viděli ukázky vzniku plazmatu a jeho využití v biomedicíně. Zaujalo nás, že se plazmatu dá také použití na úpravy povrchu např. umělé hmoty, aby se mohla popisovat barvami.

Druhá skupina se v jiné laboratoři dozvěděla mnoho praktických informací například o urychlovačích, scintiátorech, mlžné komoře apod. Pracovníci katedry nám předvedli mlžnou komoru, názorně jsme mohli vidět, jak se v komoře zobrazují částice kosmického záření. Částice se zobrazovaly různě dlouhými zakřivenými či širokými stopami. Dráha stopy a její tvar odpovídají energii a rychlosti.

Návštěva odborných laboratoří katedry fyziky se nám moc líbila, dokonce natolik, že se někteří z nás domlouvali s vedoucí laboratoří o možnosti absolvovat na fakultě odbornou čtrnáctidenní praxi. Vzhledem k tomu, že naše škola je fakultní školou FEL ČVUT, tak věříme, že nám praxe bude schválena. Také jsme dostali několik tipů na realizaci zajímavých projektů, nejvíce nás zaujala možnost postavit proměnlivý odpor s téměř nulovými náklady.

Všichni jsme se shodli, že se akce povedla. Rozšířili jsme si znalosti z oboru, dozvěděli jsme se řadu zajímavostí a někteří již zvažují, zda nepokračovat ve studiu právě na této fakultě. Za celou třídu mohu tuto akci jednoznačně zhodnotit za zdařilou a zajímavou.


Jakub Zikl, E3.A

3 komentáře:

  1. Hezký článek :-) Jen mi je trošku líto, že píšete o exkurzi na katedru fyziky, která k vašemu oboru moc blízko nemá a o exkurzi na katedře elektroenergetiky a následné laboratoře LVR ne. Přitom jste na ní byli mnohem dříve a troufám si tvrdit, že byla k vašemu oboru více vhodná. Pro připomenutí jste tam byli s panem Ing. Parýzkem a dostali jste se do míst, kam běžná veřejnost nesmí. Tím mám na mysli hlavně výzkumné pracoviště LVR, do kterého jsme mohli jen díky pomoci ze strany pana Ing. Karla Duška Ph.D., kterému ještě jednou tímto děkuji. Do haly vysokého napětí jsme se (díky tomu, že zde působím) dostali o krapet snáze. Zkrátka mě to trošku zamrzelo, když jsem na FB ČVUT FEL četl jen o této návštěvě, protože zařízení předchozí exkurze na odborná pracoviště mě stálo nemálo sil.
    Pavel Skála, bývalý student SPŠE V Úžlabině

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O exkurzi na katedře elektroenergetiky jsme také publikovali článek, který je k dispozici na našem blogu: http://uzlabinskyblog.blogspot.cz/2014/10/exkurze-na-fel-cvut.html

      Jen nemůžeme za to, že tento článek FEL ČVUT na FB nesdílela.

      Lukáš Hons

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď, nevěděl jsem, že pan Ing. Parýzek psal o exkurzi článek.

      Pavel Skála

      Vymazat