úterý 6. ledna 2015

Užlabinské Vánoce v Drážďanech

Tak jsem tu zas! Jistě jste si všimli, už druhým rokem píši na Úžlabinský blog. Před vánočními prázdninami, což bylo 19. prosince, jeli vybraní žáci, němčináři, navštívit vánoční trhy v Drážďanech. V sedm hodin ráno jsme odjížděli od školy. Někteří lidé ještě cestou dospávali, jiní teprve snídali nebo se bavili. Během jízdy nám představila paní průvodkyně program zájezdu.

Před 10. hodinou jsme už byli na místě. Při procházce městem s naší skvělou průvodkyní jsme se dozvěděli zajímavosti o pamětihodnostech města, například jsme šli podél řeky Labe, která nás dovedla k historickým budovám a potom až k vánočním trhům. Prohlédli jsme si město Drážďany.

Dostali jsme rozchod. Ti studenti, které zrovna nepřitahovala vánoční atmosféra, si šli prohlédnout s profesorkami a průvodkyní  nejznámější galerii ve městě: Zwinger. Zde jsme viděli obrazová plátna starých mistrů i dekorativní předměty. Jejich velikost nás zcela pohltila.

Po skončení prohlídky jsme vyšli ven k tržním stánkům s různým zbožím.  V nich prodávali legrační čepice, cukrovinky (jablka politá čokoládou, dlouhého hada, trdelník), dekorace, různé lahůdky a laskominy (grilované párky, hamburgery, „zusammengebackenes Brot mit Käse und Schinken oder mit Champignons“ - zapékaný chleba se sýrem a šunkou nebo se žampiony, „Glühwein“ - svařené víno, vánoční ozdoby a mnoho dalšího. Vrátili jsme se na místo srazu a procházeli městem, abychom našli autobus.

Za necelou půlhodinu jsme zastavili před jednou z největších pevností - Königsteinem. Na začátku byl pro nás velkým překvapením obrovský výtah, který nás pobral všechny najednou. Po opuštění výtahu jsme obdivovali úžasný obzor a také nás překvapil prudký studený vítr. Prohlídková trasa se dělila na několik částí.  Viděli jsme kromě jiného i vystavené mohutné dělo. Ke konci prohlídky se začalo stmívat. Protože nám byla zima, šli jsme se na závěr ohřát do jedné ze zdejších budov. Na lehátku jsme se dívali na film, který byl promítán na strop. Čas ale rychle vypršel, proto jsme se už museli přemístit do autobusu. Cesta zpět do Prahy velmi rychle uběhla a v 19:30 jsme dojeli před budovu školy. Zájezd se nám moc líbil.


Veronika Baštová, L3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat