středa 22. ledna 2014

Recenze: Krakatit ve Švandově divadle

Když jsem vcházel do dveří Švandova divadla s tím, že zhlédnu jednu z divadelních her Karla Čapka, ani na okamžik mě nenapadlo, že by tato hra byla nejen tak perfektně zahraná, ale že budou tak skvěle vyřešeny kulisy na tak omezený prostor.
 
Už od první minuty představení se u mne, jakožto diváka, objevily smíšené pocity, když temné jeviště zahalil hustý dým, který se pomalu ztrácel až u diváků ve 3. řadě. Velice na mne zapůsobila živost úvodní scény, kdy hlavní postava měla halucinace, nebo jestli chcete, vzpomínala na minulost. Další herci během této scény začali vyskakovat zpod jeviště, když si obecenstvo myslelo, že tam nic ani nikdo není. Velice překvapivé!
Celé jeviště vlastně tvořila šikmá cihlová budova, se dvěma schodišti a šesti okny, které poskytovaly hercům velikou mobilitu, ale i možnosti je používat jako jakési dveře do laboratoře či únikové východy.
Doopravdy oceňuji herce za to, jak skvěle zahráli  role i přes to, že celou dobu hráli na zešikmeném jevišti. Toto jeviště se po čas celé hry neměnilo a dokázalo představovat místa jako je např. Praha za temné noci, laboratoř, palác, koňské závodiště, venkovské sídlo Dr. Tomeše. V posledním případě  bylo ještě použito obrovské plátno s černobílou projekcí  listnatého stromu.
Když bych to měl shrnout, tak toto představení bylo ve všech ohledech vynikající a určitě bych ho doporučil každému. Asi si tam zajdu ještě jednou!
 
Tomáš Trhlík, I3.C (školní rok 2013/2014)

úterý 21. ledna 2014

Úspěch našich žáků v rámci Microsoft STC

Začátkem prosince minulého roku proběhl výběr studentů do pátého ročníku programu Studentského trenérského centra od společnosti Microsoft (zkráceně Microsoft STC).

Výběr proběhl ve třech kolech. Nominačního kola se mohli zúčastnit všichni středoškolští studenti a probíhalo formou on-line dotazníku. Vybraní studenti, kterým se podařilo projít nominačním kolem, se účastnili kola krajského, které se konalo v pátek 6. prosince 2013 na Smíchovské střední průmyslové škole. V rámci tohoto kola prošli studenti přijímacím pohovorem, při němž odbornou porotu zajímala studentova motivace k zapojení do programu, jeho znalosti ICT, anglického jazyka a další detaily.

Krajského kola se z naší školy účastnili 3 studenti: Veronika Vejmělková z L2.D, Pamela Čáslavová z I3.C a Richard Strnad z I4.C.

Odborná porota z přibližně 20ti zúčastněných vybrala 5 až 10 studentů v každém kraji, kteří postoupili do kola finálového. To se konalo v sídle Microsoftu dne 10. 12. 2013. Na místě bylo zajištěno občerstvení a možnost odreagování prostřednictvím několika herních konzolí. Dále zde byla možnost setkání se stávajícími studenty STC. Výběr proběhl dopoledne, kdy byli vždy studenti z konkrétního kraje odvedeni do jednotlivých místností, kde probíhaly pohovory.

Mezi celkově devíti výherci finálového kola se objevili i dva ze tří dříve jmenovaných studentů naší školy. Konkrétně Pamela Čáslavová z I3.C a Richard Strnad z I4.C.

Více informací o Studentských trenérských centrech najdete zde: http://www.microsoft.com/cze/education/students/STC/


Richard Strnad, I4.C (školní rok 2013/2014)

pondělí 13. ledna 2014

Výsledky fotografické soutěže 2013

Desátý ročník fotografické soutěže na Úžlabině skončil. Zde je vyjádření odborného porotce Jána Šipöcze, našeho spolupracovníka z Centra FotoŠkoda:

Téma bola dosť jednoznačná a v prácach jednoznačne figurujú momentky - zastavený pohyb - čo je pre fotografiu príznačné a teda, že zastavuje moment. Možno aj pre to ma zo študentských prác oslovila fotografia Rychlost života - má myšlienku, vtip, a je tam vidieť zámer autora, a teda, že fotografia nevznikla náhodne, ako pôsobia všetky ostatné. Nie je na nej zachytený moment, ale práve pohyb. Zaujala ma aj kombinácia optickej a pohybovej neostrosti. Trochu je na škodu malá hĺbka ostrosti - a teda, že až po dlhšom sledovaní divák nájde ostrý bod. Druhá ma zaujala Pochoutka. Hlavne pre to, že sa autor rozhodl prihlásiť do súťaže po technickej stránke nepodarenú fotografiu, ktorá má ale hlavne pre to svoju dynamiku a určité čaro.

Pochoutka

Autorem vítězného snímku je Michael Valenta ze třídy E4A a za snímek Rychlost života získal poukázku CFŠ v hodnotě 1 000 Kč.

Rychlost života

Na 2. místě je Antonín Pečenka ze třídy I3B se snímkem Honba za vítězstvím – zvítězil v hlasování školní poroty (vyučující a vybraní zástupci jednotlivých ročníků) i v internetovém hlasování žáků. Odbornou porotu navíc oslovil i jeho druhý snímek, Pochoutka, proto i on byl odměněn poukázkou CFŠ v hodnotě 1000 Kč.

Honba za vítězstvím

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům proběhlo 19. 12. 2013.

Vítězům blahopřejeme. Motivaci získat zajímavé hodnocení odborníka a nemalou finanční odměnu tedy máme, můžeme vyhlásit 11. ročník. Budeme rádi, když přijdete se zajímavými návrhy na jeho téma.


Dana Havlíková (školní rok 2013/2014)

neděle 12. ledna 2014

Vánoce s fyzikou na FEL ČVUT v Praze

Ve středu 18. prosince od 14 hodin pořádala katedra fyziky FEL ČVUT zajímavou akci pod názvem Vánoce s fyzikou. Na zábavné odpoledne s fyzikální tematikou se vydala i část třídy E3.A.

Po skončení šesté vyučovací hodiny jsme vyrazili pod vedením profesora Fukátka směr Dejvická. Cesta proběhla celkem v klidu a bez problémů, což bylo na naši třídu velmi neobvyklé. Když jsme dorazili na místo, dostali jsme uvítací letáčky a zaujali místo v posluchárně. Program začínal vypravováním prof. Petra Kulhánka o expedici za polárními zářemi, které bylo velmi zábavné a také poučné. Po krátké přestávce, na kterou jsme se už ke konci přednášky všichni těšili, následovala chvilka s experimenty. Viděli jsme například uměle vytvořenou polární záři. Závěrem programu byla tombola o zajímavé ceny. Dvěma šťastlivcům z naší třídy se podařilo vyhrát pěkné tričko, my ostatní jsme odcházeli obohaceni jen o znalosti a nevšední zážitek.

Zbyněk Svoboda, E3.A (školní rok 2013/2014)

středa 8. ledna 2014

Soutěž finanční gramotnost - školní kolo

Ve dnech 29. listopadu až 16. prosince 2013 proběhlo na naší škole školní kolo 5. ročníku soutěže Finanční gramotnost. Soutěže se zúčastnilo celkem 134 žáků ze všech ročníků. Soutěžící odpovídali vždy na 17 otázek, které byly vybrány z následujících okruhů:
  • psychologické a sociální aspekty finanční gramotnosti,
  • informační gramotnost ve finanční gramotnosti,
  • peněžní gramotnost,
  • rozpočtová gramotnost,
  • cenová a investiční gramotnost,
  • právní gramotnost,
  • finanční gramotnost naživo.

Do okresního kola soutěže postoupili tři nejlepší žáci ze školního kola. Školní kolo vyhrál Martin Šenk ze třídy I4.C, druhé místo obsadil Lukáš Karásek ze třídy I4.B a jako třetí postoupil Matěj Vasilevski ze třídy E1.A. Další tři soutěžící v pořadí od 4. do 6. místa jsou náhradníky pro okresní kolo. V pořadí od 4. do 6. místa se jedná o Karla Doudu (I2.B), Jana Zazvonila (I1.C) a Tomáše Filouna (I4.D). Gratuluji a školnímu týmu přeji v okresním kole soutěže hodně štěstí.

CELKOVÉ POŘADÍ SOUTĚŽE JE K DISPOZICI ZDE.

Lukáš Hons (školní rok 2013/2014)