středa 15. října 2014

Exkurze do tiskárny Paleta

Mírně humorná kompilace z reportáží studentů loňské L2.D (aneb kdo si najde nejvíc vět?)

Dne 20. 5. 2014 se třída L2.D zúčastnila exkurze do tiskárny Paleta. Díky konexím paní profesorky Suchánkové byla celá exkurze zdarma.

V tiskárně nás přivítal bývalý student „Úžlabiny“, jmenoval se Libor (nebo tak nějak podobně), který se vítal s paní Suchánkovou vřelým objetím a který nám měl odhalit její tajemství a seznámit nás s metodami a principy tisku.


Čeho si v tiskárně všimnete jako první, je bordel a puch z barev, které jsou všude kolem. (Bordel by se dal odpustit, jelikož zde mají absenci ženského elementu.) Všude se povalovaly hromady papírů, barev a dalšího tiskařského náčiní. Naši pozornost ale nejvíc zaujala obrovská dlouhá tiskárna. Tu jsme však na začátku prohlídky obešli a zamířili jsme do podkroví, kde byl trošku stísněný prostor a kde se nacházel starý a již očividně nepoužívaný stroj, pokrytý, stejně jako jeho okolí, silnou vrstvou prachu. Pan Libor nám tam ukázal zajímavou expozici již vyřazených strojů, mezi nimi i stroj na osvěcování průhledných fólií pro tisk.

Ve spodní části tiskárny se nacházely tři tiskárny. První z nich byla velmi malá tiskárna na štítky, další byl starší stroj, který tiskl na obálky nebo vizitky. Barva se musela nanášet přímo na válec a po zapnutí se rozetřela mezi válce ostatní. Teprve pak se mohlo začít tisknout.

Třetí a nejzajímavější byla moderně vypadající tiskárna se čtyřmi věžemi s barvami. Stroj pracuje tišeji, než jsme očekávali, a tiskne velmi rychle. Mistr tiskař nám vysvětlil, kdy se používá jaká barva, množství, konzistence, ukázal nám svazek katalogů barev i vlastní tisk. Neočekávaně nám prozradil jedno legrační tajemství – jak se takzvaným kukátkem, čili malinkatou lupou, kontroluje přesnost potisku stránky.

Později se k nám přidal také majitel pan Karel, který se nám – stejně jako pan Libor a mistr tiskař – snažil vše co nejpodrobněji popsat a ukázat. Ačkoli se pan Karel moc neusmíval, byl velice sympatický a ochotný.

Viděli jsme také řezačku, do které vedoucí tiskárny vložil ohromný balík papíru a názorně nám ukázal, jak funguje. Na horní straně řezačky byl displej s čísly, který slouží k přesnému určení místa řezu (součástí tisku jsou ořezové značky). Z bezpečnostních důvodů se řezačka zapíná oběma rukama na spodní straně stroje, aby se předešlo úrazu.

V této a sousední tiskárně, kam jsme také nakoukli, netisknou jen na papírové materiály, ale i na textil, porcelán, plast (např. na trika, hrníčky apod.). Pracovníci tiskárny nás seznámili s celým procesem, od přípravy přes míchání barev, vlastní tisk, finální úpravy (ořezávání, složení, seřazení, svázání, vytištění adres, třídění k distribuci). Viděli jsme i obálkovací linku, která slouží pro případ, že si zákazník přeje zaslání jednotlivých tisků přímo na adresy klientů. Předvedli nám i vyřezávání různých formátů na speciální řezačce a funkci stroje na skládání brožur.

Paní profesorka dostala veliké množství nejrůznějších suvenýrů v podobě nejrůznějších plakátů, palety barev, kovové desky na tisk a spoustu dalšího. Exkurze, která trvala jeden a půl hodiny, byla velmi zajímavá a poučná. Děkujeme všem z tiskárny Paleta, že nám ji umožnili.


Z prací studentů (Baštová Veronika, Kafková Petra, Klimeš Ondřej, Korityák Jakub, Louč Petr, Reml Tomáš, Rogiznyi Daniil, Ryšánek Denis, Šafránek Jakub a Vlčková Lucie) zkompilovala Lenka Suchánková.


Dodatek: Velmi děkuji kolegyni Adámkové, bez jejíž spolupráce v hodinách češtiny by tato kompilace neměla šanci vzniknout. Některé věty nabyly poskládáním zcela nového smyslu :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat