úterý 6. května 2014

Exkurze na vojenské hřbitovy

Při nádherném slunečném dni jsme se jako třída L2.D, I1.B a L1.D sešli po 6. vyučovací hodině před naší školou. Jako doprovod jsme měli paní profesorku Hádkovou. Pomocí pražské dopravy jsme se přesunuli na vojenský hřbitov na Žižkově, který přes ulici sousedí se známými civilními Olšanskými hřbitovy.

Po vstupu na vojenské hřbitovy se mi vybavil strom. To proto, že uspořádání jednotlivých hrobů, připomínalo strom s rozvětvenou korunou. Paní profesorka Hádková nás postupně prováděla jednotlivými úseky. Hřbitovy byly rozděleny na 1. a 2. světovou válku. U každého jsme se zastavili. Řekla nám krátce něco o jejich historii. Potom nám dala možnost, abychom si vše podrobně prohlédli. Byli tam různé zajímavosti jako například:

1) čestná vojenská pohřebiště z 1. sv. války – hroby popravených ruských a italských legionářů, ostatky vojáků zemřelých v pražských nemocnicích, tzv. ,,hroby v dáli‘‘ – symbolické hroby padlých vojáků (na zdi jsou na tabulkách jména a místa, kde padli),

2) vojenské hroby z 2. sv. války – pohřebiště Rudoarmějců, pohřebiště Krasnoarmějců, pohřebiště obětí Pražského povstání, pohřebiště vojáků Svobodovy armády, pohřebiště pražských barikádníků, pomník padlým československým letcům, pohřebiště Bulharů, britské válečné hroby Commonwealthu, pohřebiště Ruské osvobozenecké armády (Vlasovců),

3) pomník carským důstojníkům padlým v bitvě u Drážďan roku 1813.

Cestou jsme minuli i rozsáhlé kolumbárium. Bylo zde také velké množství nápisů v cizích jazycích, ale hlavně v ruském jazyce a českém jazyce (to bylo až mnohem později). Upoutala mě zajímavá stavba – ruský pravoslavný kostelík, který byl věnován zesnulé přesvaté Bohorodičce z roku 1924. Je zde hrob Karla Kramáře a jeho ženy (známá Kramářova vila). Abychom měli nějakou památku, moje spolužačka Lucka pořizovala fotografické záznamy těchto pamětihodností.

Exkurze byla pro nás velmi zajímavá a poučná. Navštívené místo patří k historii naší země. Doporučuji ke zhlédnutí pro všechny, kteří si chtějí udělat ucelený obrázek o naší zemi.


Veronika Bašová, L2.D (školní rok 2013/2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat