středa 5. března 2014

Školení první pomoci

Dne 13. 2. 2014 jsme se s naší třídou E1.A (konkrétně 13 budoucích zdravotníků) zúčastnili kurzu 1. pomoci v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. Na čtyři a půl hodiny se nás ujali 2 pracovníci záchranné služby, kteří nás školili.

Pracovníci nás nejprve poučili o kontaktech na základní záchranné složky. Poté jsme si prošli, všichni bez výjimky, nacvičením resuscitace. Pracovníci nám také řekli, co by měla obsahovat lékárnička, ať už automobilová nebo domácí, také nám vysvětlili, jak s těmito věcmi zacházet a na co je použít. Dále jsme byli poučeni, co máme dělat v různých situacích (např. při nehodách, únicích plynů a požárech) a co pomáhá při poraněních, jako jsou zlomeniny, popáleniny a omrzliny. Mezi jednotlivými tématy nám na projektoru pouštěli záznamy telefonních hovorů s účastníky nehod, ale např. i amatérskou a odbornou resuscitaci.

Nakonec jsme si prohlédli vybavení starší sanitky, kterou mnozí prozkoumávali více, než je zdrávo. Celý program školení byl velice zábavný. Myslíme si, že můžeme mluvit za celou třídu, když řekneme, že se návštěva Bohnic všem líbila. Zvláště jednomu z nás, který se dozvěděl, že ne všechno se musí řešit amputací a že pokud se musí člověk svázat, aby dostal masáž srdce, není masáž zcela nutná.


Jonáš Pojer a Štěpán Stodola, E1.A (školní rok 2013/2014)

Žádné komentáře:

Okomentovat